Τα 10 καλύτερα albums για το 2015 απ τον Βαλάντη Τερζόπουλο.

Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε. Είναι αλήθεια πως η λίστα είναι κάτι δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο όταν έχεις να διαλέξεις τα 10 καλύτερα της χρόνιας όταν αυτά είναι περισσότερα από 10. Έτσι λοιπόν μέσα σε όλες αυτές τις κυκλοφορίες αποφάσισα για το 2015 να κάνω μια λίστα με 5 αγαπημένες επανακυκλοφορίες και 5 ελληνικές που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Έχουμε και λέμε ….

2

1 Piero Umiliani ‎– Il Corpo

Ένα από τα καλύτερα soundtrack που έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Piero Umiliani.

4

2 Carrie Cleveland ‎– Looking Up

“Love Will Set You Free” λέει η Carrie Cleveland. Ηχογραφημένος ο δίσκος στα τέλη της δεκαετίας του 70 . Μαύρη μουσική με ηλεκτρονικές ανταύγειες. Soulful disco με αρκετά pop στοιχεία. Κόσμημα.

 

5

3 Tony Iglio – Drugstore

Θα γελάσεις με τους τίτλους των τραγουδιών όπως “Marijuana” “Hurrycane” “Drugstore” “Yellow Drops”. Σίγουρα όμως το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα ταιριάζει απόλυτα. Σαξόφωνο , φλάουτο , τρομπέτα, hammond , κιθάρα και όλα αυτά με αρκετές ψυχεδελικές πινελιές. Ένα από τα πιο σκοτεινά ιταλικά sound library .

9

4 Bappi Lahiri – Kasam Paida Karnewale Ki

“Kasam paida karnewale ki” είναι μια Ινδική ταινία του 1984. Κιθάρες, σιτάρ, τρομπέτες φοβερές μπασογραμμές είναι τα χαρακτηριστικά του. Το “Come Closer” ο υπερκόμματος. Φαντάζομαι ότι η Donna Summer θα σκότωνε για να χε πει το κομμάτι αυτό. Το ινδικό εργοστάσιο ονείρων είναι εδώ.

10
5 Fabio Fabor ‎– Aquarium

Τον δίσκο δεν τον έχω ακόμα στα χέρια μου. Τον περιμένω μέσα στις επόμενες μέρες. Είναι σαφές όμως ότι πρόκειται για το άγιο δισκοπότηρο.

6
6 Momo Trio – Inati

Ελληνικό Jazz trio που να βγάζει βινύλιο σήμερα!? Και όμως. Το Inati είναι το επόμενο τους βήμα. Ο Δεύτερος δίσκος των Momo Trio είναι τόσο καλός όσο και πρώτος τους. Βρες τους και αν δεις ότι κάπου παίζουν ζωντανά μην τους χάσεις.

7
7 Echo Train – Memento Mori

Αντιγράφω απ το δελτίο τύπου. Πάνω από την χώρα των τρελλών, ένα πουλί πετάει ελεύθερο. Ο Λύκος ο πιο δυνατός, σταματάει το κυνήγι για να ακούσει μια μελωδία, μέσα από το θρόισμα των φύλλων. Ο ήλιος δύει, απλώνοντας ένα γλυκό, ερυθρό χρώμα στους ορίζοντες. Ο Διόνυσος ξεχύνει ποταμούς κρασιού και έκστασης, ενώ η Αριάδνη ξετυλίγει τον μίτο της απόδρασης από τον αισθητό κόσμο. Φλάουτα μπλέκονται με τύμπανα που αναγγέλουν την άνοιξη. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να δει κανείς. Οι άνθρωποι ρωτάνε “γιατί; ποιος είναι εκεί έξω;” αλλά η απάντηση βρίσκεται μέσα τους και είναι τόσο όμορφη, όσο και σκοτεινή. Οι άγιοι σιωπούν και κοιτούν την μεγάλη φωτιά. Για μια στιγμή, επικρατεί απόλυτη ησυχία. Όλοι στοχάζονται το σκάνδαλο του σκοταδιού ενώ ο παράδεισος αρχίζει να απλώνει τις εκτυφλωτικές του ηλιαχτίδες.Το Τρένο της Ηχούς φτάνει. Οι Echo Train είναι ήδη στην καρδιά του δάσους”. Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις, παράγωγη,μελωδίες. Το μόνο που με χαλάει είναι ότι δεν έχει βγει σε βινύλιο. Κατά τα άλλα… Θερίζει.

1

8 The U.L.S – St
Πρόκειται για την πρώτη μπάντα του Σταμάτη Σπανουδάκη. Αν κάνεις ένα googlaρισμα θα δεις ότι η ιστορία για το ακυκλοφόρητο EP single (1966) του συγκροτήματος είχε φτάσει στα όρια του αστικού θρύλου. Μαζί με τα 4 κομμάτια από το ακυκλοφόρητο single (1966) του συγκροτήματος βρέθηκαν σε μια πομπίνα στην Ελβετία και 3 ακόμη προγενέστερα, του 1965. Η B-otherSide και ο Δημήτρης Βασιλειάδης πάντα θα μας εκπλήττει.

3
9 Dreamline – Here and Gone

Απ τους “South Of No North” τους “Metro Decay” τους “Not Metro Decay” στους “Parasagas” και μέσα απ αυτούς προκύπτουν οι Dreamline. Ηχογραφημένο το 1999 ως και το 2003 και για πολλά χρόνια στα ράφια του Γιώργου Κουλούρη (μπασίστας των South Of No North). Η εξέλιξη του dark-wave με στοιχεία progressive και ambient ήχων. Μια μπάντα που ποτέ δεν πρόκειται να δεις live γιατί απλά δεν υπήρξε ποτέ.

11
10 Antony Kein – Conception

Όχι δεν είναι δίσκος αλλά κομμάτι. Μια κιθάρα ένα πιάνο και ένα τσέλο. Θα γράψω αυτό που μου είπε μια φίλη όταν της έβαλα να ακούσει το “Conception”. – Φαντάσου ότι οδηγείς μια μηχανή κάπου στη Νορβηγία. Μπροστά σου αρχίζει να ανατέλλει ο ήλιος και στο καθρεφτάκι σου όταν κοιτάς βλέπεις τον ήλιο που έχεις μπροστά σου να δύει. Περιμένω πως και πως την ολοκληρωμένη δουλειά του Antony Kein μέσα στο 2016.

 

Αυτό ήταν…. Υγεία αγάπη και μουσική να έχουμε στο τέρμα μέσα στο 2016.

 

* Ο Βαλάντης Τερζόπουλος είναι ο δημιουργός του blog http://spychedelicsally.blogspot.gr

Leave a Reply