High Tone at Votanikos Live: Aftermath

Γράφει ο Alex Flexible Sounds  //  Φωτογραφίες: Γιώτα Νάγια,  Λυδία Μαυραειδοπούλου

Οι περισσότερες μπάντες θέλουν να έχουν έναν μοναδικό ήχο, αλλά και συγκεκριμένο είδος που να ανήκουν, και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό.

Επίσης υπάρχουν οι μπάντες που δημιουργούν έναν νέο δικό τους ήχο, και χρόνο με τον χρόνο, απο κυκλοφορία σε κυκλοφορία, διαρκώς εξελίσσονται. Οι Γάλλοι High Tone, που ειχα την τιμή και χαρ​ά να γνωρίσω και να απολαύσω ζωντανά την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στον Βοτανικό, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Πέντε μουσικοί επί σκηνής, με κεντρικό όργανο τα ντραμς, παρέα με κιθάρα, μπάσο, Dj – samples, σε συνδυασμό με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια που παίζουν στα δάχτυλα έτσι κι αλλιώς. Τα παραπάνω έδιναν ενα μου​σικό αποτελέσματα υπέρ αρκετό ακ​ό​μα για τον πιο απαιτητικό ακροατή κατ​ά την γνώμη μου. Το συγκρότημα μ​ετρ​ά ήδη σχεδόν είκοσι χρονια πορείας, με δέκα επίσημες κυκλοφορίες, μεταξύ άλλων, με πιο πρόσφατη δουλειά το Ekphron του 2014, και επισκέφτηκε την χώρα μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Την βραδιά ​άνοιξε με dj set o Ste από τους “Κακό Συναπάντημα” και στη συνέχεια ζέστανε ο Έλληνας μουσικός και Dj,​ Vlastur, πλαισιωμένος από​ τον Captain P στην​ τρομπέτα και ​στα φωνητικά η Αλεξάνδρα Καραμπουρνιώτη. Με βάση και κύριο συστατικό το Dub, ethnic πινελιές, και αρκετά κινηματογραφικό ύφος σε επιλεγμένα σημεία των κομματιών τους, κατάφεραν από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο να δημιουργήσουν αυτό που λέμε απλά ατμόσφαιρα στο χώρο.

Η ήχος περνούσε από το Dub στο Dubstep, και από εκεί στο Hard Techno, Experimental, Jungle, με τρόπο τόσο φυσικό που νόμιζες ότι τα παραπάνω είδη σαν να περίμεναν την κατάλληλη στιγμή μέσα στο χρόνο για να σμίξουν. Η προβολή βίντεο κατά την διάρκεια όλου του σόου, από τις πιο προσεγμένες που ​έχω δει σε συναυλία, τόσο καλά συγχρονισμένη με την μουσική, που δύσκολα φανταζόσουν το ένα δίχως το άλλο.​ ​

Πολιτικό μήνυμα ξεκάθαρο, άμεσο χωρίς να καταντά γραφικό ούτε μια στιγμή.

Στο σχεδόν ενενηντάλεπτο μοναδικό σόου τους, όπως λ​ίγο πριν την εμφάνιση τους μου δήλωσαν οι ίδιοι, για αυτή την περιοδεία, παρουσιάζουν κυρίως κομμάτια από τις δουλειές τους απ​ό το 2007 μέχρι και σ​ήμερα. Και ο λόγος ειναι ότι όλα τα μέλη των High Tone εξελίσσονται διαρκώς.​ ​

IMG-20151114-WA0001

Εξ​άλλου πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα, που δεν ανήκει σε κανένα συγκεκριμένο είδος ​ή όπως συνηθίζουμε να λέμε ταμπέλα, εκφράζοντας σεβασμό στις ρίζες ​ή επιρροές του, με την ίδια άνεση και μαεστρία τις στιγμές που το μέλλον και ο πειραματισμός έπαιρναν σειρά.

Επαγγελματισμός και ταλέντο, σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγχρονισμός αντίστοιχ​ος ορχήστρας.

Απ​ό τις συναυλίες που ε​ύχεσ​αι να μην τελειώσουν ποτέ, με εξαιρετικό ήχο, προβολή βίντεο και φώτα, που σίγουρα όσοι παρακολούθησαν θα θυμούνται για καιρό. Καλύτερες στιγμές, αν και όπως προείπα η επιλογή των κομματιών καθώς και η ροη του προγράμματος ήταν άρτια δουλεμένη, τα: Old Mind, The Orientalist και Rub A Dub Anthem. Γράφτηκε ιστορία την περασμένη Παρασκευή με λίγα λόγια, από​ ​ένα από τα καλύτερα σχήματα της Γαλλίας τα τελευταία χρ​όνια.

IMG-20151114-WA0007

Γράφει η Λυδία Μαυραειδοπούλου  //  

Και φθάνω στον Βοτανικό. Σχετικά νωρίς, γιατί είμαστε και Εγγλέζοι. Απόψε θα ακούσω μια μπάντα που παραδέχομαι δεν γνώριζα και δεν είχα μάλιστα και τον χρόνο να ψάξω καλά και να ακούσω πριν το live. Kοινώς πήγα αδιάβαστη και ανίδεη για το τι θα ακολουθούσε.

Οι High Tone από την Λυόν της Γαλλίας φτιάχνουν Urban Dub/ Electronic μουσικές με κάποια ethnic, oriental στοιχεία στις τελευταίες τους δουλειές, που μαλακώνουν λίγο την σκληράδα, κατά με, κάποιων Dub ήχων. Ενεργοί από το 1997, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή το 11o studio album τους με τίτλο ”Εkphron’’.

12226294_958610537531346_1750511336_n

Mπαίνω λοιπόν στον χώρο του live. Αρκετά ήσυχα στην αρχή, αρχίζω να υποψιάζομαι πως δεν είναι δα και τόσο γνωστοί, όποτε νιώθω λίγο καλύτερα με τον εαυτό μου. Ο χώρος με το ξεκίνημα του οpening act αρχίζει να γεμίζει. Βρίσκω γνωστούς, πιάνουμε κουβέντα, όλοι έχουν να μου πουν τα καλύτερα για την μπάντα και ότι ουσιαστικά οι High Tone είναι αυτοί που καθορίζουν και θα επηρεάσουν πολύ και τα επόμενα χρόνια την dub σκηνή της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Κρατάω τα σχόλια αλλά επιφυλάσσομαι μέχρι να βγουν στην σκηνή. Δεν αργεί η ώρα τούτη.

Μια 5 μελής παρέα εμφανίζεται στην σκηνή. Δεν μιλάμε όμως για djs. Ολοκληρωμένη μπάντα. Ντραμς στο κέντρο, keyboars, κιθάρες και μίκτες δεξιά, μπάσο αριστερά! Σκέφτομαι, εδώ θα δούμε κάτι σίγουρα πολύ επαγγελματικό! Και ξεκινάει το live και ξεκινάμε να λικνιζόμαστε χαλαρά.

Τα πρώτα κομμάτια ήταν ένα πολύ ωραίο μείγμα Dub και Oriental ήχων, από το τελευταίο τους album. Αμανέδες, μελωδίες από ούτι, samplaρισμενα με προσοχή και σεβασμό στην ακουστική τους εκδοχή. Αφεθήκαμε και ταξιδέψαμε πολύ μακριά. Ώρα με την ώρα τα κομμάτια γίνονται και πιο δυνατά.

12231678_958610800864653_1151791612_n

Σε αυτό το σημείο αφού ανέφερα τις πρώτες καλές μου εντυπώσεις, θέλω να αναφερθώ και στα video που συνόδευαν τις μουσικές του live. Animation και video clip που θίγουν κοινωνικοπολιτικές μαύρες τρύπες που καταπίνουν τον κόσμο μας, τον άνθρωπο άρα και τον εαυτό μας καθημερινά και στις οποίες πρέπει να υπάρχει μια δυνατή φωνή κριτικής και αντίδρασης.

Τα κομμάτια κυλούν και ο ενθουσιασμός μου έχει μόνο ανοδική πορεία. Ο Βοτανικός σείεται ολόκληρος και ένα κύμα κόσμου γίνεται ένα με την μουσική, ένα σώμα με τους ήχους, αφήνει σίγουρα ένα κομμάτι της ψυχής του εκεί. Χέρια, πόδια δάχτυλα, όλα σε κίνηση!

Θα μπορούσα να περιγράψω σε πολλές ακόμα γραμμές αυτό που άκουσα, είδα και αισθάνθηκα στο live του Σαββάτου, άλλα θα χαθεί η ουσία στην οποία θέλω να εστιάσω σαν και να μοιραστώ σε αυτό το άρθρο.

Καταλήγω λοιπόν στο έξης σχόλιο για τους Ηigh Tone. Καμιά φορά από εκεί που δεν το περιμένεις…

Πήρα τόσα μηνύματα, αισθάνθηκα, προβληματίστηκα και ταξίδεψα όπως δεν το έχω κάνει με πολλές άλλες γνωστές μπάντες, ονόματα, που περιμένεις πολλά και τις έχει σε περίοπτη θέση, παρακολουθείς και αγαπάς και  χρυσοπληρώνεις για ένα μέτριο live. Mε πολύ λίγα χρήματα, είδα μια μπάντα που έχει να πει και κάνει πολλά. Που μέσα μόνο από τους ήχους τις μουσικές και τις εικόνες, σου ανοίγουν το μυαλό.

Έχουν να σου πουν πολλά χωρίς βαθιά φιλοσοφημένους στίχους και περιττά φτιασίδια που είναι της “μόδας”. Μου έδωσαν την εντύπωση πως φτιάχνουν Dub πρώτα και κύρια για την ψυχή τους! Τώρα πια ως γνώστης του τι εστί High Tone, ελπίζω να τους ξαναδώ σύντομα.

12242179_958602854198781_1025708597_n