Ain’t there something money can buy by Young Holt Unlimited.

7

4

Jackie Wilson – Nothing but heartaches

Σχετικά παραγκωνισμένη η soul του Chicago με ονόματα όπως : Barbara Acklin, Artistics, Minnie Ripperton να πλαισιώνουν την κεντρική φιγούρα του Curtis Mayfield κι όλοι μαζί να πασχίζουν να αναδείξουν μουσικές επιτυχίες. Τα τραγούδια: “People get ready” και “(Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher ” των Impressions και  Jackie Wilson αντίστοιχα, ίσως  από τις καλύτερες στιγμές της  συγκεκριμένης  σκηνής .  Ωστόσο ένα soul  R&B, instrumental  trio μπορεί να μην ήταν το βαρύ πυροβολικό , ήταν όμως  σίγουρα υπεύθυνο για εμπνευσμένες  συνθέσεις.

 

3

The Artistics – I’m going to miss you

Ο μπασίστας  Eldee Young (γεννημένος  στο Chicago το  36) και ο περκασιονίστας  Isaac “Redd” Holt (γεννημένος  στο Rosedale το 32)  ξεκινούν την κοινή μουσική  τους πορεία  από   το Αmerican Conservatory  of Music  του Chicago και βρίσκονται το 1956 στη χορευτική ορχήστρα The Cleffs, όπου  γνωρίζουν τον πιανίστα  Ramsey Lewis. Σχηματίζουν τους  Ramsey Lewis Trio και μαζί του παίζουν στα πιο σημαντικά clubs και μουσικές σκηνές της πολης.  Μετά από εννιά χρόνια συνεργασίας  με τον Lewis (τον άνθρωπο που συνέθεσε το “Wade In The water”), αποχωρούν αφήνοντας  για κληρονομιά τα pop jazz singles του “65: “The in crowd” και “Hang on sloopy” ενώ την ίδια  χρονιά  μαζί  με τον  Hysear “Don” Walker φορμάρουν τους Young Holt Trio.

5

Ramsey Lewis Trio – The ‘in’ crowd

Ο Don, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, ιδιαίτερα  έμπειρος, λαμβάνοντας υπόψη ότι περνούσε το χρόνο του πάνω από ένα πιάνο από την ηλικία των έξι ετών, ήξερε επίσης να παίζει σαξόφωνο και τρομπέτα. Του άρεσε περισσότερο να τραγουδά παρά να μιλά και ο ήχος  του πιάνου του δεν θύμιζε κάτι από τον ήχο της εποχής . Πριν τους Young Holt συνόδεψε  stars όπως  οι : Joe Williams, Mose Allison και Bill Henderson.

9

The Ramsey Lewis Trio – “The In Crowd-Foto Contraportada” Eldee Young – Ramsey Lewis – Redd Holt

Ο Holt μπορεί να θεωρηθεί ευρηματικός  και καινοτόμος καλλιτέχνη γι αυτό άλλωστε  δεν αναφέρεται ως drummer. Εισήγαγε το tambourine στην jazz χρησιμοποιούσε cymbals, triangles, τα δάκτυλα και ότι άλλο μπορούσε προκειμένου να  παρέχει  εναλλακτικό και διασκεδαστικό ήχο προσφέροντας απλόχερα στους ακροατές των δίσκων την αίσθηση του ζωντανού πάρτι.Αυτή η φλεγόμενη επιθυμία  δημιουργίας  παράξενων ήχων του προέκυψε από την παιδική του ηλικία όταν υπνωτισμένος  από μια παράσταση πλανόδιου ηθοποιού που είχε παρακολουθήσει, επιστράτευσε τηγάνια, μπουκάλια και γυάλινα σκεύη της μητέρας του για να αναπαράξει ξεχωριστούς  ήχους.

Ο Young με τη σειρά του σίγουρα δεν υστερούσε του μουσικού ταπεραμέντου των υπολοίπων. Από μικρός έπαιζε κιθάρα με τον αδελφό του, όταν στο σχολείο εκδήλωσε την αγάπη του για το μπάσο. Διαμόρφωσε έτσι με τον καιρό την εικόνα ενός μπασίστα της  jazz που κυκλοφόρησε αργότερα και solo albums και πραγμάτωσε jazz  blues συνεργασίες  (με τους  T-Bone  Walker και Joe Turner κ.α).

2

Young Holt Unlimited – Soulful strut

Αυτό το σφιχτοδεμένο τριμελές  σχήμα κυκλοφόρησε το 1967 υπό την αιγίδα της  Brunswick Records το ντεμπούτο άλμπουμ: “Wack wack” όπου το ομώνυμο κομμάτι αποτέλεσε  hit, φτάνοντας  στο No 12 των R&B charts, χαρακτηριζόμενο από μία διαχρονικότητα  αφού παίζεται ακόμα και σήμερα.

1

Young Holt Unlimited – Country Slicker Joe

To 1968 ο Don αντικαταστήθηκε οπό τον Kent Chansey, ο οποίος έδωσε στον ήχο της μπάντας  λίγο παραπάνω funky ρυθμό και αλλάζει το όνομα του group σε “Young  Holt Unlimited”, σε μία προσπάθεια να αποδεσμευτούν από στερεότυπους jazz ήχους  και να κινηθούν σε πιο δημοφιλή και εξειδικευμένα ακούσματα όπως το soul swinging. Με αυτό το προσωνύμιο και  σε ύφος ενδυναμωμένης  soul jazz κυκλοφόρησαν την   ίδια χρονιά το ‘ ‘Soulful  strut’ ‘ που πούλησε εκατομμύρια κόπιες. Το ομώνυμο κομμάτι δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο single της Barbara Acklin “Am I the same girl” (μια σύνθεση των  Eugene Record και Sonny Sanders από τηv τότε συνεργασία τους με την  Brunswick), όπου το πιάνο του Floyd Morris (πιανιστας στη studio μπάντα της Brunswick) αντικαθιστά τα φωνητικά.   Σε αυτή την instrumental  ηχογράφηση είναι χαρακτηριστική η απουσία των μελών του συγκροτήματος. Η εκτέλεση αυτή που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο έγινε από τη studio μπάντα της Brunswick κι έφτασε στο No 3 του Billboard Hot 100 Charts το 1969. (Να σημειωθεί η φημολογία ότι το group απέφευγε να παίζει το κομμάτι στα live).

Κατά μια άλλη εκδοχή οι  Young Holt Unlimited  ενίοτε εκτελούσαν χρέη studio μπαντας  για  τη Brunswick και το συγκεκριμένο μουσικό θέμα έτυχε θετικής  αντιμετώπισης  οπό την Acklin που ηχογραφούσε στην ίδια εταιρία.

Ακολουθώντας την τετριμμένη βιολογική πορεία των  συγκροτημάτων διαλύθηκαν το 74 ακολουθώντας σόλο καριέρα ο καθένας  , ενώ το ’83 ξαναενώθηκαν με τον Ramsey Lewis. Το μεγαλύτερο μέρος  της δισκογραφικής τους δουλειάς υλοποιήθηκε στη Brunswick με εξαίρεση δύο albums, ένα στην Atlantic (Oh Girl 72) και ένα στην Paula (Plays Superfly, 73).

6

Young Holt Unlimited – On Stage

Προσωπικά το “Ain’t there something money can’t buy “ καταξιώνει τους  Young Holt στη συνείδηση μου ως ένα … “βρώμικο” soul  jazz group. Ένα κομματι που  μπορείτε  vα το βρείτε με τη μορφή medley ( The In Crowd/ Wade In The Water/ Ain’t There Something money Can Buy) στο On Stage LP. Μόνο του στο Soulful  Strut LP κι αν το θέλετε σε single, είναι το b-side του Mellow Yellow (διασκευή που έκαναν στον Donovan). Αναδημοσίευση fanzine Belle Vue τευχος 5  καλοκαιρι 2006 by Βαλαντης Τερζοπουλος a.k.a Electric Looser.

Young Holt Unlimited – Ain’t there something money can buy